Búcsú a fegyvertől!

Búcsú a fegyvertől!

Elment a Kardkirály!


    Május utolsó hétvégéjén junior válogatóra készültek a kertvárosi vívók, hogy a számukra még idősebb korosztályban gyűjtsenek tapasztalatokat.

Küzdelmeiket már nem láthatta a vívósport legendásan kiemelkedő alakja. Pénteken velencei otthonában 63. életévében elhunyt Gedővári Imre a kardvívás királya, a legyőzhetetlen bajnok.Jó néhány évtizeddel ezelőtt, a tavasz egy verőfényes hétvégéjén is junior válogatóra készültek az ifjú vívók, köztük az újpestiek két fiatal tehetsége, kik kortársak lévén s amúgy egymás melletti pástokon küzdöttek nap mint nap, jó barátok is voltak egyben.

Azután mindketten győztesen kezdték a következő heti edzéseket, hiszen Gedővári Imre a kardvívók között, Hajdú Béla pedig tőrben bizonyult a legjobbnak.

Mire én néhány év múlva a Dózsába érkeztem, már felnőtt korúak voltak, ám míg Béla pályafutásának egy súlyos sérülés idejekorán véget vetett, addig Imre már a felnőtt válogatott kapuján dörömbölt. Rövidesen bekerülve a magyar csapatba, másfél évtizeden keresztül bizonyult sportága állócsillagának.

Számtalan versenyen láttam győzni úgy, hogy a világ legjobbjaitól alig kapott találatot.

Európa, Világ és Olimpia Bajnok! Sok-sok egyéni és csapatérem szerzője!

Mindig és mindent nyert itthon s külföldön. Mikor nagy ritkán kikapott, a győztesek sem értették. Egyszer, számtalan összecsapásunkból magam is közéjük tartoztam. Valószerűtlennek és irreálisnak tűnt, mint a mese, hol volt, hol nem volt, talán igaz sem volt…

Ám az, hogy a szöuli olimpián 28 év után ismét győztes lett a magyar kardcsapat, éppen a szovjeteket legyőzve, azt az Ő mindenki által ismert utolsó találata eredményezte, s ez biztosan igaz volt. S ennek is 26 éve immár.

 Az elfolyó idő…

Mivel minden ezen az egy tuson múlott, sokan sokszor elemezték évek múlva is. Nekem egyszer elárulta mikor erről kérdeztem: „Viccelsz, Alsan meg sem vágott”.  S ez így volt igaz, Imrét nem fogta a kard.

Az Excalibur nála volt és most már újra a Tó Tündérének tulajdona.


A KVSE vívótermében a bajnokok között a legnagyobb kép az övé lesz, s alatta a felirat:

GEDŐVÁRI IMRE

 A kardkirály

 

Nyugodj békében Drága Barátom!  Bajtársad : Decsi István vívó